MATTHIJS WALHOUT

Matthijs Walhout


Amsterdam, NL


selection of works

get in touch;
hello@matthijswalhout.com
+31 (0)6 521 216 83

studio address;
Broedplaats LELY
Schipluidenlaan 12 F
1062 HE Amsterdam NL


all images, text, and video on this site © Matthijs Walhout 2018
kvk number: 59638125
(for design work head here)

Wat er tussen ons in staat zie ik niet

2014

Als ik me omdraai sta ik ineens voor je.
Je lacht. Ik kijk je aan – Ik ben verbaasd, maar dat zie jij niet. Ik probeer te ontdekken of je lacht van plezier, of om te verbloemen dat ook jij dit moment niet snapt. Je gooit je hoofd achterover en lacht nu zonder geluid. Voor een moment komt zelfs je lach gemeen op me over. Je hebt niet eens de moed om me aan te kijken als je me uitlacht, iedere vezel van mijn lichaam verzet zich tegen je nabijheid. Ik denk dat ik je haat.
Ik vind een vreemd soort rust in dit idee – Als ik je gewoonweg haat, heb ik geen andere woorden meer nodig. Je lijkt mijn rust te delen en houdt op met lachen. Je gesloten ogen openen zich.
Ze zijn blauwer dan ik me herinner, alsof ze hebben gezien wat ik gezien heb. Ken je nu zelf ook het duister dat je eerst zo vreesde? Nee. Je glimlacht. Ik zie dat je je vermaakt. Het is een vermaak zoals dat van een kind dat ontdekt heeft hoe het met een vergrootglas mieren kan doden. Je kijkt me aan. Je bent verbaasd, maar dat zie ik niet. Ik probeer je blik te vangen. Plotseling verschijnen voor je gezicht grote witte letters. Wat er staat zie ik niet. Ik zie alleen dat ons moment voorbij is.

Als ik uitzoom zie ik mezelf. Ik zie een film. Ik ben alleen. Ik kijk naar mezelf.